❈ Naše lekcie ❈
Čo je celiakia ?
Celiakia je geneticky podmienená, celoživotná a nevyliečiteľná permanentná precitlivenosť na lepok (glutén) na autoimunitnom podklade. Neadekvátna a súčasne poškodzujúca imunitná reakcia vedie ku chronickému zápalu sliznice tenkého čreva a alterácii imunitného systému v tejto oblasti.Hlavným "vinníkom" sú obilniny,
ktoré sú základnou zložkou našej potravy. Konzumáciou prolamínov zo pšenice,
raže, jačmeňa a ovsa dochádza u citlivých jedincov k zápalovému poškodeniu
sliznice tenkého čreva.
Aké sú príčiny celiakie ?
Podstata vzniku celiakie je imunologicko-biochemická. Imunitný systém jedinca s celiakiou veľmi senzitívne reaguje na prítomnosť obilných bielkovín, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu alebo nezodpovedajú bielkovine ľudského organizmu.
Kedy sa prejavuje celiakia ?
Celiakia sa môže prejaviť v
akomkoľvek veku, avšak symptómy sa nemôžu rozvinúť pred zaradením gluténu do
stravy
Kvôli čomu sa celiakia prejavuje ?
Hlavnú genetickú predispozíciu
predstavuje prítomnosť haplotypov
HLA-DQ2 alebo aj HLA-DQ8, ktoré kódujú rovnako označené povrchové molekuly
antigén prezentujúcich buniek. Okrem konzumácie lepku a genetického pozadia sa
na manifestácii ochorenia podieľa aj súhrn vplyvov vonkajších prostredia.
Príznaky celiakie u detí
•neprospievanie (nepriberanie na váhe a/alebo porucha rastu), častá chorobnosť a oneskorená puberta
•vracanie, nevoľnosť hnačky, nafukovanie, opakované bolesti brucha a zápchy (obstipácie)
•anémia, zvýšené hodnoty vo výsledkoch pečeňových testov a osteoporóza
•avitaminózy (A,B,D,E a K), nedostatok vápnika, zinku a kyseliny listovej
Príznaky celiakie u dospelých
•chronická hnačka, obstipácia (zápcha), brušný diskomfort a pokles hmotnosti
•bolesti a problémy s kĺbami
•malabsorpčný syndróm
•neuropatia, depresie a stavy úzkosti
•problémy s fertilitou a potraty
•poruchy zubnej skloviny a afty
•chronická únava a poruchy spánku
Ako zistím či mám celiakiu ?
Celiakia sa diagnostikuje pomocou krvných testov a gastroenterologického vyšetrenia (biopsiou čreva), ktoré celiakiu buď potvrdia, alebo na 100 % vyvrátia. Vyšetrenie u gastroenterológa nie je bolestivé, môže však byť nepríjemné. Pri tomto vyšetrení sa odoberajú vzorky tkaniva tenkého čreva, aby sa zistilo jeho poškodenie.
Riziká pri neliečení
•neliečená celiakia vedie k chronickému deficitu živín so všetkými dôsledkami
•celiakia je prekanceróza (adenokarcinóm tenkého čreva)
•komplikáciou celiakie býva non-Hodgkinov lymfóm, menej často aj tenkého čreva, pažeráka, hltana
•menej častou komplikáciou je ulcerózna jejunokolitída, kolagénová sprue, kolagénová kolitída,
•samostatnou komplikáciou je refraktérna celiakia (symptomatická ťažká vilózna atrofia tenkého čreva, ktorá sa klinickým obrazom podobá na celiakiu, ale nereaguje na striktnú bezlepkovú diétu).
Liečba
Jedinou
liečbou celiakie je celoživotná striktná bezlepková (bezglútenová) diéta
Súvisí celiakia aj s inými chorobami? Som náchylnejší/náchylnejšia na iné choroby?
Celiakia
má tendenciu "k sebe pridružovať" aj iné autoimunitné
ochorenia ako cukrovka či ochorenie štítnej žľazy. Na celiakiu sú
tiež náchylní pacienti s genetickými ochoreniami ako Downov
alebo Turnerov syndróm.
Ako sa zmení môj život, keď mi diagnostikujú celiakiu?
Po
zistení celiakie sa
Váš život zmení dosť výrazne, a vo veľkej miere k lepšiemu. Keď začnete
dodržiavať bezlepkovú diétu, ťažkosti, ktoré vám celiakia spôsobovala, zmiznú.
Toto je veľmi pozitívna zmena, ktorá nastane pomerne rýchlo.
Okrem
toho však budete musieť pozorne čítať zloženie produktov na etiketách pri
nakupovaní potravín. Takisto zrejme budete oveľa viac študovať, čo môžete jesť
a čo sa vo vašom prípade neodporúča.
Najesť
sa v reštaurácii alebo niekde vonku už nebude také jednoduché ako predtým,
avšak dnes už aj na Slovensku existujú podniky, ktoré ponúkajú bezlepkové jedlá
, prípadne majú na výber bezlepkové cestoviny, pizzu či pečivo. Ak si nebudete
istí zložením toho, čo si objednávate, stačí sa jednoducho opýtať čašníka.
Okrem toho však budete musieť pozorne čítať zloženie produktov na etiketách pri nakupovaní potravín. Takisto zrejme budete oveľa viac študovať, čo môžete jesť a čo sa vo vašom prípade neodporúča.
Najesť sa v reštaurácii alebo niekde vonku už nebude také jednoduché ako predtým, avšak dnes už aj na Slovensku existujú podniky, ktoré ponúkajú bezlepkové jedlá , prípadne majú na výber bezlepkové cestoviny, pizzu či pečivo. Ak si nebudete istí zložením toho, čo si objednávate, stačí sa jednoducho opýtať čašníka.